Smażone śledzie

4.5 (173 ocen)

  • 30 min

Śledzie najczęściej jadamy w innej postaci. Takie smażone są również smaczne i mało kosztowne.

  • 30 min

Składniki:

  • 350 g surowych, zielonych śledzi (całe, ale już wypatroszone)
    1/2 cytryny, sok
    1-2 łyżeczki mielonej kolendry
    sól, pieprz

    Panierka:
    1 jajko
    bułka tarta
    mąka orkiszowa razowa (można użyć zwykłej pszennej)
    suszony tymianek

    olej rzepakowy do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Smażone śledzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Filety z śledzi 1. Rybę filetujemy. Skrapiamy sokiem z cytryny i zostawiamy na 10-15 minut. Potem doprawiamy kolendrą, solą i pieprzem.
  • 2. W misce roztrzepujemy jajko, dodajemy suszony tymianek i odrobinę soli. Rybę najpierw panierujemy w mące, potem w jajku i na koniec w bułce tartej.
    Smażymy na rozgrzanym oleju, do zezłocenia się.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować