Wieniec drożdżowy z makiem

0 (0 ocen)

pyszny jak strucla i piekny aż szkoda jeść :)

Składniki:

  • 2 szkl mąki
    0,5 szkl mleka
    2 dkg drożdży
    2 łyżki cukru
    3 żółtka
    5 dkg margaryny
    szczypta soli

    500 gr maku z puszki
    3 białka

Wieniec drożdżowy z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • wieniec drożdżowy zmakiem 1. Mleko zagrzać by było ciepłe nie gorące i rozpuścić w nim połowę cukru i drożdże, żółtka utrzeć z drugą połową cukru. Margarynę rozpuścić.
    Wszystkie składniki połączyć dodać szczyptę soli i wyrobić ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce.
    Białka ubić na pianę i wymieszać z masą makową.
    Ciasto rozwałkować na prostokąt o długości ok 50x22 cm.
    Rozsmarować masę makową i zwinąć w rulon. Położyć okrąg na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i ponacinać nożem dookoła cały strudel , każdą naciętą część wykręcić nacięciem do góry, wszystkie jednak w jedną stronę. Odstawić na ok 15-20 min do wyrośnięcia. Posmarować rozmąconym jajkiem i piec ok 40 min w piekarniku nagrzanym do ok 175 st.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy