Lubię oryginalne zestawienia smaków. Połączenie słonej fety ze słodkim arbuzem okazało się strzałem w dziesiątkę. Mój mąż i przyjaciele byli zachwyceni.
Składniki:
1,5 kg arbuza
cebula
1 op. sera feta
natka pietruszki
oliwa
sok z połowy cytryny
Warstwowa z arbuzem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę obieramy, kroimy w piórka, skrapiamy sokiem z cytryny, delikatnie ugniatamy w miseczce, przykrywamy talerzykiem i odstawiamy, by się
przemacerowała.
2.Arbuza kroimy w plastry, miąższ odkrawamy nożem od skórki, oczyszczamy z pestek, kroimy w kostkę i wkładamy do salaterki.
3.Na arbuzie układamy warstwę cebuli, a następnie pokrojony w kostkę ser feta.
4.Sałatkę posypujemy posiekaną natką pietruszki i skrapiamy oliwą. Wstawia my na 30 minut do lodówki.
Komentarze