Trufle

0 (0 ocen)

  • 30 min

Intensywne, bardzo czekoladowe, obtoczone w kakao .Po raz pierwszy były wykonane na urodziny mojego chłopaka.

  • 30 min

Składniki:

  • 525 g gorzkiej czekolady
    375 g ubitej śmietanki kremówki
    80 g masła
    kakao do obtoczenia

Trufle - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Połam czekoladę i włóż ją do miski.
    Zagotuj ubitą śmietankę, i wlewaj ją powoli do rozpuszczonej uprzednio czekolady, jednocześnie ubijaj.
  • 2. Śmietanka powinna całkowicie połączyć się całkowicie z czekoladą.
    Dalej dodawaj po kawałku masło, cały czas miksując.
    Gotową masę należy chłodzić przez kilka godzin (min. 2) w lodówce.
  • 3. Zrób kulki z masy za pomocą łyżeczki. Obtocz każdą w kakao.
    Zaleca się przechowywanie trufli w lodówce

Porady

Do obtoczenia można wykorzystać także wiórki kokosowe, perełki cukrowe itp. Łyżeczkę warto jest zanurzać w gorącej wodzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy