Szpinakowy tort naleśnikowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Zielone naleśniki przełożone delikatnym serem i orzeźwiającym dżemem to propozycja pysznego obiadu. Taki torcik nie tylko rewelacyjnie smakuje, ale też pięknie wygląda.
Osobiście jestem zachwycona uzyskanym kolorkiem szpinakowego ciasta, dlatego tym bardziej polecam przepis.

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto naleśnikowe:
    • 1 i ¾ szklanki mąki,
    • Ok 3,5 szklanki mleka,
    • 3 jajka,
    • 2 płaskie łyżki cukru,
    • Około 220 gram świeżych liści szpinaku,
    • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
    • Olej do smażenia
    Dodatkowo:
    • Słoiczek dżemu wiśniowego
    Ser:
    • Około 750 g białego sera z wiaderka,
    • 250 gram mascarpone,
    • Cukier puder do smaku,
    • 2 świeże żółtka,
    • 1 cukier waniliowy,
    Dekoracja:
    • 150 gram białej czekolady,
    • 40 ml śmietanki 30%,
    • Kwiaty do dekoracji nałożone przed podaniem
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Naleśniki

Szpinakowy tort naleśnikowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • osuszanie szpinaku 1. CIASTO:Szpinak przepłukujemy i osuszamy.
  • zmiksowany szpinak 2. Tak przygotowany kroimy na mniejsze części. W dalszej kolejności miksujemy go. Aby lepiej się zmiksował możemy dodać do niego jajko.
  • przygotowanie ciasta 3. Mleko przelewamy do miski. Dodajemy do niego cukier, jajka, proszek do pieczenia oraz szpinakowy mus. Przygotowane składniki miksujemy do uzyskania jednolitego, zielonego ciasta naleśnikowego.
  • studzenie 4. Na patelni rozgrzewamy olej. Na rozgrzany wylewamy porcje ciasta szpinakowego. Naleśniki smażymy na wolnym ogniu z obu stron.
    Usmażone studzimy
  • przekładanie 5. SER: Ser biały, ser mascarpone, żółtka, cukier waniliowy miksujemy razem. W trakcie miksowania masę serową słodzimy do smaku cukrem pudrem.
    Na pierwszy szpinakowy naleśnik wykładamy warstwę masy serowej. Na masę serową wykładamy w kilku miejscach porcje dżemu wiśniowego. Całość przykrywamy drugim naleśnikiem. Czynność powtarzamy do wykorzystania przygotowanych naleśników, sera i dżemu.
    Gotowy torcik schładzamy około 2 godziny w lodówce. Między czasie polewamy go białą czekoladą.
    DEKORACJA: Śmietankę przelewamy do garnuszka i podgrzewamy. W ciepłej rozpuszczamy połamaną białą czekoladę. Płynną polewamy torcik i schładzamy.
    Przed podaniem danie dowolnie dekorujemy. U mnie dekorację stanowią kwiaty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szpinak Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować