Szpinakowy tort naleśnikowy

  • wyświetlono: 172 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Zielone naleśniki przełożone delikatnym serem i orzeźwiającym dżemem to propozycja pysznego obiadu. Taki torcik nie tylko rewelacyjnie smakuje, ale też pięknie wygląda. Osobiście jestem zachwycona uzyskanym kolorkiem szpinakowego ciasta, dlatego tym bardziej polecam przepis.

Jaga85
  • 10 porcje
  • 100min
  • Średni

Składniki

Ciasto naleśnikowe:
• 1 i ¾ szklanki mąki,
• Ok 3,5 szklanki mleka,
• 3 jajka,
• 2 płaskie łyżki cukru,
• Około 220 gram świeżych liści szpinaku,
• 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
• Olej do smażenia
Dodatkowo:
• Słoiczek dżemu wiśniowego
Ser:
• Około 750 g białego sera z wiaderka,
• 250 gram mascarpone,
• Cukier puder do smaku,
• 2 świeże żółtka,
• 1 cukier waniliowy,
Dekoracja:
• 150 gram białej czekolady,
• 40 ml śmietanki 30%,
• Kwiaty do dekoracji nałożone przed podaniem

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Szpinakowy tort naleśnikowy

  • osuszanie szpinaku1. CIASTO:Szpinak przepłukujemy i osuszamy.
  • zmiksowany szpinak2. Tak przygotowany kroimy na mniejsze części. W dalszej kolejności miksujemy go. Aby lepiej się zmiksował możemy dodać do niego jajko.
  • przygotowanie ciasta3. Mleko przelewamy do miski. Dodajemy do niego cukier, jajka, proszek do pieczenia oraz szpinakowy mus. Przygotowane składniki miksujemy do uzyskania jednolitego, zielonego ciasta naleśnikowego.
  • studzenie4. Na patelni rozgrzewamy olej. Na rozgrzany wylewamy porcje ciasta szpinakowego. Naleśniki smażymy na wolnym ogniu z obu stron.
    Usmażone studzimy
  • przekładanie5. SER: Ser biały, ser mascarpone, żółtka, cukier waniliowy miksujemy razem. W trakcie miksowania masę serową słodzimy do smaku cukrem pudrem.
    Na pierwszy szpinakowy naleśnik wykładamy warstwę masy serowej. Na masę serową wykładamy w kilku miejscach porcje dżemu wiśniowego. Całość przykrywamy drugim naleśnikiem. Czynność powtarzamy do wykorzystania przygotowanych naleśników, sera i dżemu.
    Gotowy torcik schładzamy około 2 godziny w lodówce. Między czasie polewamy go białą czekoladą.
    DEKORACJA: Śmietankę przelewamy do garnuszka i podgrzewamy. W ciepłej rozpuszczamy połamaną białą czekoladę. Płynną polewamy torcik i schładzamy.
    Przed podaniem danie dowolnie dekorujemy. U mnie dekorację stanowią kwiaty.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

szpinaknaleśnikibiały sertort naleśnikowy
 

Komentarze

Podobne przepisy

TORCIK

Dodane przez: ginger

Naleśnikowy Tort Śniadaniowy z Bezą

Śniadaniowy tort z naleśników owsianych...

tort naleśnikowy

Dodane przez: bienpyt

Tort naleśnikowy z nadzieniem serowo-wiśniowym

Moja rodzina uwielbia ciasta naleśnikowe...

tort naleśnikowy z mascarpone i owocami

Dodane przez: tycjanowa

Tort naleśnikowy z mascarpone i owocami

Naleśniki nieodmiennie kojarzą...

Idealne ciasto naleśnikowe

Dodane przez: justi2401

Idealne ciasto naleśnikowe (duża porcja)

Naleśniki to bardzo proste, szybkie...

Naleśnikowy króliczek

Dodane przez: sammakko

Naleśnikowy króliczek

Wesoły deser lub śniadanie dla...

tort

Dodane przez: Kasja1986

Wytrawny tort naleśnikowy z dzikim czosnkiem,...

Wykwintny, a jednocześnie bardzo...