Tort rybno-szpinakowy

4.5 (187 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Hit
  • 1 godz. 20 min

Uwielbiam wprowadzać do jadłospisu kulinarne nowinki.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • ● 2 filety z mintaja
    ● sok z cytryny
    ● 10 dag masła
    ● 10 dag mąki
    ● 4 jajka
    ● 20 dag twarogu
    ● sól, biały pieprz
    ● 25 dag szpinaku
    ● 25 dag żółtego sera
    ● 2 łyżki posiekanego koperku
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Tort rybno-szpinakowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z masłem, twarogiem i mąką. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • 2. Szpinak blanszujemy i osączamy. Studzimy i grubo siekamy. Dodajemy do ciasta. Dokładnie mieszamy.
  • 3. Białka ubijamy na sztywno. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Filety myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Skrapiamy sokiem z cytryny i oprószamy solą i koperkiem. Delikatnie mieszamy z połową sera i pianą z białek.
  • 4. Tortownicę (śr. 24 cm) wykładamy folią aluminiową. Wkładamy ciasto szpinakowe, a następnie masę rybną. Posypujemy resztą sera. Pieczemy 35 minut w temp. 200 °C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mintaj Szpinak Twaróg

Notka redakcyjna

PP_10-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować