• 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób

pyszny, zdrowy i zaskakujący swym soczystym kolorem

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • ciasto baza:

    100 g świeżego szpinaku
    4 jajka
    1/2 szklanki cukru (może być ciut więcej)
    1 szklanka oleju rzepakowego
    2 szklanki mąki pszennej
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 opakowanie cukru wanilinowego
    otarta skórka z całej cytryny

    krem:

    400 ml śmietanki kremówki 30%
    2 x 250 g sera mascarpone
    6 łyżek cukru

    polewa:

    200 ml śmietany kremówki 30%
    2 tabliczki mlecznej czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasto szpinakowe Torty Desery

Tort szpinakowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • gotowe ciasto 1. Jajka (całe) ubijamy razem z cukrem. Szpinak dokładnie myjemy i miksujemy na gładka masę z olejem. Do ubitych jajek dodajemy szpinak, proszek, skórkę cytrynową, cukier z wanilią i miksujemy. Dodajemy mąkę (obydwie szklanki) i mieszamy.
  • przygotowujemy tortownicę  2. Tortownicę wykładamy papierem.
  • gotowe do pieczenia 3. przekładam ciasto.
  • piecze się 4. Pieczemy w nagrzanym do 180C piekarniku przez 45 minut.
  • gotowy krem do przełożenia 5. Wystudzone ciasto przecinamy na pół. Śmietankę ubijamy z cukrem, do sztywnej dodajemy mascarpone.
  • przekładamy masą 6. Przekładamy ciasto kremem.
  • przykrywamy pozostałym blatem. 7. Przykrywamy pozostałym blatem.
  • gotowy do schłodzenia, polany polewą 8. Czekoladę ze śmietanką rozpuszczamy nad kąpielą wodną. Gdy przestygnie ale nadal jest płynna to polewamy cały placek. Wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śmietana Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

4.5 (187 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Tort rybno-szpinakowy

4.5 (187 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Tort rybno-szpinakowy

RedakcjaPP Uwielbiam wprowadzać do jadłospisu kulinarne nowinki. 1 godz. 20 min

To może cię zainteresować