Tort szpinakowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka (całe) ubijamy razem z cukrem. Szpinak dokładnie myjemy i miksujemy na gładka masę z olejem. Do ubitych jajek dodajemy szpinak, proszek, skórkę cytrynową, cukier z wanilią i miksujemy. Dodajemy mąkę (obydwie szklanki) i mieszamy.
2.Tortownicę wykładamy papierem.
3.przekładam ciasto.
4.Pieczemy w nagrzanym do 180C piekarniku przez 45 minut.
5.Wystudzone ciasto przecinamy na pół. Śmietankę ubijamy z cukrem, do sztywnej dodajemy mascarpone.
6.Przekładamy ciasto kremem.
7.Przykrywamy pozostałym blatem.
8.Czekoladę ze śmietanką rozpuszczamy nad kąpielą wodną. Gdy przestygnie ale nadal jest płynna to polewamy cały placek. Wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.
Komentarze