Tort orzechowo- kajmakowy bez pieczenia

0 (0 ocen)

  • 60 min

Ucieszy niejedno podniebienie. Warto go przygotować.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 opakowanie okrągłych wafli,
    3/4 szklanki mleka,
    1 szklanka cukru,
    200g orzechów włoskich,
    200g masła,
    1 kieliszek spirytusu,
    1 puszka masy kajmakowej o smaku orzechowym,
    1 opakowanie podłużnych biszkoptów,
    cukrowe róże i czekoladowe ażurki do dekoracji.

Tort orzechowo- kajmakowy bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Orzechy włoskie mielimy. Mleko przelewamy do garnka. Wsypujemy cukier i gotujemy. Do gotującego się mleka wsypujemy mielone orzechy włoskie. Mieszamy i gotujemy około 5 minut, aż masa zgęstnieje. Odstawiamy do przestudzenia. Masło ucieramy na puszystą masę. Stopniowo dodajemy zimną masę orzechową. Na końcu wlewamy spirytus. Ucieramy.
  • 2. Jeden z wafli smarujemy masą kajmakową. Przykrywamy drugim suchym waflem. Drugi z wafli smarujemy masą orzechową. Przykrywamy następnym waflem. I znów wafel smarujemy masą kajmakową. Tak posypujemy, aż do wyczerpania składników. Naprzemiennie smarujemy wafle raz masą kajmakową, a raz orzechową. Pozostałą masą orzechową smarujemy boki oraz wierzch tortu.
  • 3. Biszkopty przekrawamy na pół. Biszkoptami obkładamy boki tortu lekko dociskając. Tort można dookoła obwiązać wstążką, aby biszkopty ściślej przylegały do tortu. Wierzch tortu dekorujemy cukrowymi różyczkami i czekoladowymi ażurkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy