Tort orzechowo- kajmakowy bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Orzechy włoskie mielimy. Mleko przelewamy do garnka. Wsypujemy cukier i gotujemy. Do gotującego się mleka wsypujemy mielone orzechy włoskie. Mieszamy i gotujemy około 5 minut, aż masa zgęstnieje. Odstawiamy do przestudzenia. Masło ucieramy na puszystą masę. Stopniowo dodajemy zimną masę orzechową. Na końcu wlewamy spirytus. Ucieramy.
2.Jeden z wafli smarujemy masą kajmakową. Przykrywamy drugim suchym waflem. Drugi z wafli smarujemy masą orzechową. Przykrywamy następnym waflem. I znów wafel smarujemy masą kajmakową. Tak posypujemy, aż do wyczerpania składników. Naprzemiennie smarujemy wafle raz masą kajmakową, a raz orzechową. Pozostałą masą orzechową smarujemy boki oraz wierzch tortu.
3. Biszkopty przekrawamy na pół. Biszkoptami obkładamy boki tortu lekko dociskając. Tort można dookoła obwiązać wstążką, aby biszkopty ściślej przylegały do tortu. Wierzch tortu dekorujemy cukrowymi różyczkami i czekoladowymi ażurkami.
Komentarze