TORT ORZECHOWO- KAJMAKOWY

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Prosty ale smaczny tort zarówno na niedzielę jak i na inne okazje. Orzechowy biszkopt z masą budyniową w środku i bezami a na wierzchu masa kajmakowa.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 4 jajka
    - pół szkl. cukru
    - szkl. mąki
    - 100g mielonych orzechów włoskich
    - łyżeczka proszku do piecz.

    - szkl. mleka
    - 1 budyń śmietankowy
    - kostka masła
    - pół szkl. pudru
    - bezy

    - 200 g kajmaku
    - 3/4 kostki masła
    - mocna herbata posłodzona do nasączania
    - posiekane orzechy, bezy do dekoracji lub inne wg uznania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Tort orzechowo- kajmakowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • TORT ORZECHOWO- KAJMAKOWY 1. Orzechy wymieszać z mąką i proszkiem. Jajka ubić z cukrem na puszysto. Przesiać do nich mąkę i delikatnie wymieszać. Ciasto wlać do tortownicy i piec ok. 40 minut w 160 *. Ostudzić, przekroić na pół, nasączyć herbatą.

    Na mleku ugotować gęsty budyń. Wystudzić. Masło utrzeć z pudrem i dodawać stopniowo budyń.

    3/4 kostki masła utrzeć na puch i dodawać kajmak.

    Na jeden blat ciasta wyłożyć połowę masy budyniowej, na nią wyłożyć sporo grubo pokruszonych bezików i drugą połowę masy. Przykryć drugim blatem ciasta. Wierzch i boki wysmarować masą kajmakową. Udekorować posiekanymi orzechami, bezami itp.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować