Torcik z batatem i borówką amerykańską ozdobiony jagodami goji i płatkami czekolady

0 (0 ocen)

Torcik nie potrzebuje żadnego kremu. Jest mięciutki, prawie kremowy , jagoda amerykańska wprowadza nutę świeżości, natomiast jagody goji całą tablicę Mendelejewa.

Składniki:

  • 400g batatów
    17,5dag cukru pudru
    17,5 dag masła
    3 jajka
    20 dag mąki tortowej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 aromat cytrynowy
    1 szklanka jagody amerykańskiej
    ½ szkl. jagód goji
    ½ szkl. płatków czekoladowych
    ½ szkl. lukru cytrynowego

Torcik z batatem i borówką amerykańską ozdobiony jagodami goji i płatkami czekolady - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obrane bataty obrać, pokroić , ugotować i zmiksować na puree.
    Masło utrzeć z cukrem i dodawać po jednym jajka, miksować.
    Następnie dodawać po jednej łyżce mąkę z proszkiem, miksować.
    Dodać puree z batatów, aromat i dokładnie wymieszać.
    Do lekko natłuszczonej tortownicy,24cm, nałożyć połowę masy,
    przykryć jagodami amerykańskimi, a te resztą ciasta.
    Piec w temp.170stop. 45 minut
    Jeszcze ciepły polałem lukrem utartym z białka, cukru i soku z cytryny.
    Następnie posypałem jagodami goji i płatkami czekolady.
    Polecam, ciasto jest naprawdę warte grzechu, bez pokuty.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy