tarta czekoladowa

0 (0 ocen)

  • 60 min

pyszna tarta na kruchym spodzie z bardzo czekoladową masą

  • 60 min

Składniki:

  • ciasto kruche :

    330 gram mąki pszennej
    200 gram zimnego masła
    żółtka 2 sztuki
    3 łyżki cukru pudru

    krem czekoladowy :

    200 gram czekolady gorzkiej
    200 gram czekolady mlecznej
    400 ml śmietanki kremówki

Tarta czekoladowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać, dodać zimne, posiekane na kawałki masło, żółtka oraz cukier. Ciasto zagnieść zawinąć w folię i schować do lodówki na około 30 minut,kwadratową formę wykładamy papierem do pieczenia,ciasto rozwałkować i przełożyć do formy, ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez ok. 20 minut.

    krem czekoladowy:
    Czekolady łamiemy na kawałki i przekładamy do naczynia żaroodpornego,Śmietankę bardzo mocno przygrzać, dodać czekoladę. szybko i dokładnie wymieszać .Na zimny spód wylewamy masę czekoladową.
    Tartę schłodzić w lodówce ,przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy