Tagliatelle z sosem brokułowo-śmietankowym

0 (0 ocen)

  • 40 min

Takie danie jest bardzo szybkie w wykonaniu.Aromatyczny sos brokułowo-śmietanowy podany z makronem.Może być również pomysłem na bezmięsny obiad.

  • 40 min

Składniki:

  • Sos:
    1 średni brokuł
    2 ząbki czosnku
    1 mała cebula
    1 płaska łyżka masła
    1 łyżeczka mąki pszennej
    5 łyżek śmietany 12 %
    sól i pieprz do smaku
    suszone przyprawy:marchewka,cebula,natka pietruszki,czosnek,kurkuma,curry

    Dodatkowo:
    20 dag makaronu wstążki
    1 łyżka oleju
    sól

Tagliatelle z sosem brokułowo-śmietankowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brokuła dzielimy na małe różyczki,myjemy i dokładnie osuszamy.
  • 2. Czosnek i cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
  • 3. Na patelni rozgrzewamy masło,wrzucamy cebulę i czosnek,chwilę przesmażamy,uważamy,żeby za mocno nie przypiec,następnie wrzucamy różyczki brokuła i jeszcze chwilę przesmażamy.Następnie wlewamy gorącą wodę,tak żeby przykryła brokuły i dusimy do miękkości.Nadmiar wody odparowujemy.
  • 4. Śmietanę mieszamy z mąką i odrobiną gorącego wywaru,wlewamy do brokułów i gotujemy do zgęstnienia sosu.Przyprawiamy do smaku solą,pieprzem i suszonymi przyprawami.
  • 5. Makaron gotujemy w osolonej wodzie z olejem do miękkości,następnie dokładnie odcedzamy.
  • 6. Na talerze nakładamy porcje makronu i sosu.Podajemy.

Porady

Ja użyłam gotowej mieszanki suszonych ziół i przypraw,ale można użyć dowolnych ulubionych.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy