Tagliatelle z sosem brokułowo-śmietankowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Brokuła dzielimy na małe różyczki,myjemy i dokładnie osuszamy.
2.Czosnek i cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
3.Na patelni rozgrzewamy masło,wrzucamy cebulę i czosnek,chwilę przesmażamy,uważamy,żeby za mocno nie przypiec,następnie wrzucamy różyczki brokuła i jeszcze chwilę przesmażamy.Następnie wlewamy gorącą wodę,tak żeby przykryła brokuły i dusimy do miękkości.Nadmiar wody odparowujemy.
4.Śmietanę mieszamy z mąką i odrobiną gorącego wywaru,wlewamy do brokułów i gotujemy do zgęstnienia sosu.Przyprawiamy do smaku solą,pieprzem i suszonymi przyprawami.
5.Makaron gotujemy w osolonej wodzie z olejem do miękkości,następnie dokładnie odcedzamy.
6.Na talerze nakładamy porcje makronu i sosu.Podajemy.
Porady
Ja użyłam gotowej mieszanki suszonych ziół i przypraw,ale można użyć dowolnych ulubionych.
Komentarze