szynka z dzika w jeżynach

0 (0 ocen)

Kolejna propozycja jak przygotować dziczyznę.

Składniki:


  • szynka z młodego dzika bez kości
    przyprawy : sól morska, papryka słodka, czosnek, pieprz cayenne, rozmaryn, pieprz kolorowy, oregano, kurkuma, gorczyca, kozieradka, kmin rzymski, imbir
    gałązka świeżej kolendry (najlepiej z nasionkami)
    kilka liści bazylii
    kieliszek madery
    5 - 6 łyżek miodu
    10 dag masła sklarowanego
    winne jabłko
    pół kg jeżyn

Szynka z dzika w jeżynach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szynkę pozbawioną błon i tłuszczu smarujemy mieszaniną roztartych przypraw, i rozgniecionego czosnku.Odstawiamy na 3 godziny. Mięso przekładamy do brytfanny. Pod mięso wkładamy gałązkę kolendry. Szynkę obkładamy kawałkami jabłka, jeżynami, bazylią. Podlewamy maderą i polewamy miodem. Brytfannę przykrywamy, Mięso pieczemy w 180 stopniach C około 1,5 godziny. Tak zrobiona szynka podana na gorąco może stanowić podstawę dania głównego, a po wystudzeniu jako pyszna wędlina do kanapek.

Porady

Dzik osiąga wagę do 200 kg. Najsmaczniejsze jest mięso młodych dzików o wadze do około 50 kg. Młodsze sztuki można piec, starsze z reguły się dusi.

Komentarze

Podobne przepisy