Szynka z dzika w jeżynach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szynkę pozbawioną błon i tłuszczu smarujemy mieszaniną roztartych przypraw, i rozgniecionego czosnku.Odstawiamy na 3 godziny. Mięso przekładamy do brytfanny. Pod mięso wkładamy gałązkę kolendry. Szynkę obkładamy kawałkami jabłka, jeżynami, bazylią. Podlewamy maderą i polewamy miodem. Brytfannę przykrywamy, Mięso pieczemy w 180 stopniach C około 1,5 godziny. Tak zrobiona szynka podana na gorąco może stanowić podstawę dania głównego, a po wystudzeniu jako pyszna wędlina do kanapek.
Porady
Dzik osiąga wagę do 200 kg. Najsmaczniejsze jest mięso młodych dzików o wadze do około 50 kg. Młodsze sztuki można piec, starsze z reguły się dusi.
Komentarze