Szynka sojowo-czosnkowa

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Domowa wędlina najlepsza

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1,8 kg szynki
    3 łyżki majeranku
    3 łyżki soli peklowej
    3 ząbki czosnku

    zalewa:
    3 l wody
    3 łyżki soli zwykłej
    3 łyżki majonezu
    10 liści laurowych
    3 ząbki czosnku
    2 łyżki sosu sojowego ciemnego
    1 płaska łyżeczka cukru
    5 ziarenek ziela pieprzu
    5 ziarenek jałowca

Szynka sojowo-czosnkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć i osuszyć. Natrzeć solą, majerankiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Odstawić na noc do lodówki. Po tym czasie włożyć mięso w siatkę i gotować w zalewie 45 minut, zostawić w zalewie do następnego dnia. Następnego dnia gotować jeszcze 50 minut.
  • 2. Wszystkie składniki zalewy zagotować. Czosnek drobno pokroić.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy