Szybki pasztet

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Szybki pasztet

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • około 1kg mięsa mieszanego (ugotowane z rosołu (indyk, wołowe, drobiowe)
    warzywa z rosołu (1 ugotowana marchewka, 1-2 pietruszki, por, kawałeczek selera)
    1 jajko (żółtko i białko ubite na pianę)
    mała bułka (namoczyć w 1 szklance rosołu)
    sól, pieprz
    gałka muszkatołowa
    kminek
    marynowany zielony pieprz – 3-4 łyżeczki

Szybki pasztet - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso obrać. Zmielić 3 razy w maszynce na małych oczkach. Dodać zmieloną bułkę wraz z pozostałym rosołem oraz zmielone warzywa. Wymieszać całość z jajkiem. Na końcu dodać ubite białko. Dobrze przyprawić. Dodać marynowany zielony pieprz.
    Wąską foremkę posmarować delikatnie olejem (pędzlem). Masą mięsną wyłożyć do foremki, docisnąć, posypać kminkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika 200 stopni i piec około 1,5 godziny.
    Zamiast zielonego pieprzu można użyć śliwek suszonych, żurawiny itp.

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (145 ocen)

Opublikowany w Magazynie
s

4.5 (145 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Szybki pasztet

sylwin03 Szybki pasztet 2 godz. 40 min

4.39 (233 ocen)

żurek

4.74 (186 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Pasztet z cukinii