Szpinaki

0 (0 ocen)

  • 40 min

Uwielbiamy się nimi zajadać.

  • 40 min

Składniki:

  • Opakowanie gotowego ciasta francuskiego,
    opakowanie mrożonego szpinaku,
    500 g. pieczarek,
    3 ząbki czosnku,
    250 g sera żółtego,
    1 jajko,
    sól

Szpinaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Pieczarki obieramy ze skórki, zcieramy na tarce o grubych oczkach, solimy i dusimy bez dodatku tłuszczu przez około 10 min. do momentu odparowania wody.

    2. Następnie dodajemy mrożony szpinak i stale mieszając dusimy jeszcze przez około 15 minut. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.

    3. Kiedy farsz delikatnie przestygnie dodajemy starty na tarce o średnich lub grubych oczkach ser żółty i mieszamy, do momentu dokładnego połączenia się składników.

    4. Ciasto francuskie dzielimy na 15 jednakowych kwadracików. Każdy smarujemy farszem, zwijamy w rulonik i dekorujemy roztrzepanym jajkiem.

Porady

Przed włożeniem do piekarnika szpinaki układamy na papierze do pieczenia miejscem sklejenia do dołu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

4.63 (258 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Rolada marchewkowa