SZARLOTKA

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Klasyczna szarlotka z kruchego ciasta z duszonymi jabłkami

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Masa jabłkowa
    1 kg jabłek (ja użyłam 2 kg)
    Cukier (według uznania)
    1 łyżeczka cynamonu
    5 łyżek bułki tartej

    Ciasto
    40 dag mąki
    15 dag masła
    15 dag cukru pudru
    1 łyżeczka proszku dopieczenia
    1 łyżka śmietany (kwaśna)
    1 jajko

Szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masa jabłkowa: jabłka obrać poszatkować delikatnie podsmażyć, gdy zmiękną dodać cukier wymieszać. Tak przygotowane jabłka zdjąć z ognia dodać bułkę tartą, cynamon wymieszać. Odstawić aby wszystkie składniki się przegryzły.
    CIASTO: wszystkie składniki zagnieść (w czasie wyrabiania może się tak zdarzyć że trzeba będzie dodać więcej maki) wyrobione ciasto podzielić na dwie części. Pierwszą części rozwałkować wyłożyć na blaszkę wysmarowaną masłem, lub wyłożoną papierem do pieczenia, na ciasto wyłożyć masę jabłkową. Rozwałkować drugą części ciast i przykryć nią jabłka. Siostra Aniela poleca nakłuć ciasto, ja o nakłuwaniu zapomniałam i nie zrobiły mi się pęcherzyki, także nie wiem czy to jest konieczne. Piec w nagrzanym piekarniku ok 50 minut gorące ciasto posypać cukrem pudrem.

Komentarze

Podobne przepisy