Spaghetti z buraczkowym pesto

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Po świątecznym biesiadowaniu nadszedł czas na coś lekkiego. Dzisiaj lekkie ale pyszne spaghetti z buraczkowym pesto. Piękny kolor, szybkie do zrobienia i smaczne danie.

Składniki:

  • 100 g makaronu spaghetti
    2 mniejsze ugotowane buraczki
    1 ząbek czosnku
    1 łyżeczka oliwy z oliwek
    2 łyżki orzechów nerkowca
    1 łyżeczka soku z limonki
    sól
    pieprz
    parmezan

Spaghetti z buraczkowym pesto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pesto z buraczków: orzechy podprażyć na suchej patelni, buraczki pokroić na mniejsze kawałki. Do pojemnika z blendera włożyć buraczki, orzechy, oliwę z oliwek, czosnek, sok z limonki i zmiksować na gładko. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
    Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Odcedzić na sitku przełożyć z powrotem do garnka, dodać pesto z buraczków i wymieszać. Wyłożyć na talerz i posypać startym parmezanem.
    Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

Komentarze

Podobne przepisy