Po świątecznym biesiadowaniu nadszedł czas na coś lekkiego. Dzisiaj lekkie ale pyszne spaghetti z buraczkowym pesto. Piękny kolor, szybkie do zrobienia i smaczne danie.
Składniki:
100 g makaronu spaghetti
2 mniejsze ugotowane buraczki
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka oliwy z oliwek
2 łyżki orzechów nerkowca
1 łyżeczka soku z limonki
sól
pieprz
parmezan
Spaghetti z buraczkowym pesto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pesto z buraczków: orzechy podprażyć na suchej patelni, buraczki pokroić na mniejsze kawałki. Do pojemnika z blendera włożyć buraczki, orzechy, oliwę z oliwek, czosnek, sok z limonki i zmiksować na gładko. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Odcedzić na sitku przełożyć z powrotem do garnka, dodać pesto z buraczków i wymieszać. Wyłożyć na talerz i posypać startym parmezanem.
Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Komentarze