SOS Z SUSZONYCH GRZYBÓW

0 (0 ocen)

  • 60 min

WYRAZISTY I AROMATYCZNY - PYCHA!

  • 60 min

Składniki:

  • Garść suszonych grzybów,
    duża cebula,
    1/2 kg pieczarek,
    250 ml śmietany 30%,
    3 łyżki mąki,
    odrobina mleka,
    800 ml wody,
    2 trójkątne serki topione o smaku grzybowym,
    sól,
    5 ziarenek pieprzu,
    3 ziarenka ziela angielskiego,
    2 liście laurowe,
    łyżeczka tymianku,
    łyżeczka majeranku,
    1/2 pęczka natki pietruszki,
    łyżka masła.

Sos z suszonych grzybów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby moczę w wodzie około 2-3 godziny, odcedzam (wodę zostawiam), grzyby kroję w paski.
    Pieczarki obieram, kroję w ćwiartki.
    Cebulę siekam i podsmażam na maśle.
    Grzyby wraz z cebulą i pieczarkami gotuję w odcedzonej wcześniej wodzie około 40 minut wraz z dodatkiem pieprzu, soli, ziela angielskiego, liści laurowych, majeranku i tymianku.
    Śmietanę miksuję z serkami topionymi, odrobiną wywaru i łyżką mąki, dodaję do sosu.
    Mleko miksuję z 2 łyżkami mąki i odrobiną wywaru, również dodaję do sosu, mieszam.
    Chwilę gotuję do momentu zgęstnienia, dodaję posiekaną natkę, w razie potrzeby doprawiam do smaku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy