Sos z podgrzybków

0 (0 ocen)

Pyszny domowy sos ze świeżych podgrzybków.

Składniki:

  • ok. 500- 600 g świeżych podgrzybków
    1 mała cebula
    2 łyżki masła
    ok. 1 l wywaru warzywnego
    2 esencje do sosu pieczarkowego
    2 liście laurowe
    3 ziela angielskie
    3 łyżki posiekanej natki pietruszki
    sól do smaku
    pieprz do smaku
    papryka ostra do smaku
    3/4 szk śmietany 18 %
    1 łyżka mąki

Sos z podgrzybków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Młode podgrzybki oczyścić i pokroić ale nie za drobno.
    Cebulę obrać, umyć i pokroić w kostkę.
    W szerokim rondlu roztopić masło, wrzucić pokrojone grzyby i podsmażyć do zrumienienia a potem dodać pokrojoną cebulę i jeszcze chwilę smażyć.
    Następnie wlać warzywny wywar, dodać liście laurowe i ziele oraz esencje do sosu pieczarkowego i wszystko gotować na małym ogniu około 30 - 40 minut.
    Następnie doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać natkę, chwilę gotować i zagęścić sos śmietaną wymieszaną z mąką.
    Zagotować i podawać gotowy sos na przykład z makaronem.

Porady

Jeśli nie macie esencji możecie użyć kostki grzybowej

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy