Grzybowa z podgrzybków

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Zupa pachnąca lasem, lekka aromatyczna. Jestem miłośniczka grzybowych zup ze świeżych grzybów. Przypomina mi dzieciństwo i wakacje u cioci w lesie oraz wypady na grzyby.

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 30 dkg podgrzybków
    1 por biała część
    kawałek selera
    1 marchewka
    3 ziemniaki średnie
    liście selera
    sól, pieprz
    1/2 łyżeczki majeranku
    1 litra wywaru warzywnego
    1/2 szklanki śmietany 30 %
    1 łyżeczka krupczatki
    masło klarowane
    2 liście laurowe
    2 ziela angielskie
    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Grzybowa z podgrzybków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby myję i kroję w plasterki. Marchew, seler, ziemniaki obieram. Seler ścieram na tarce jarzynowej, ziemniaki kroję w paski, marchew w kostkę. W garnku przesmażam na maśle grzyby i przekładam je na talerz. W tym samym garnku przesmażam marchewkę, dodaję seler, ziemniaki i chwile smażę, dolewam bulion, dodaję liście, ziele i gotuję około około pięć minut. Dodaję pokrojoną por, liście selera grzyby i gotuję dalej 5 minut. Mąkę rozrabiam w ziemnej wodzie, dodaję do gotującej się zupy, zagotowuję , dolewam śmietanę. Doprawiam solą, pieprzem, majerankiem.. Posypuję natką pietruszki
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Podgrzybki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować