Sos pieczarkowy

  • wyświetlono: 632 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Pyszny dodatek do ziemniaków , ryżu lub kaszy i mięska :)

martyna
  • 30min

Składniki

2 kg pieczarek
250 ml śmietanki 30 %
250 ml śmietany 18 %
1 kostka pieczarkowa z nutką masła
1 łyżka masła śmietankowego
sól , pieprz

Sposób przygotowania przepisu:

Sos pieczarkowy

  • sos pieczarkowy1. Pieczarki myjemy , obieramy , odcinamy końce. Kroimy w plasterki , wkładamy do garnka , zalewamy taką ilością wody by zakryła pieczarki-gotujemy do miękkości .
    Odlewamy wodę , zostawiamy 1/3 dodajemy kostkę pieczarkową i masło , mieszamy do rozpuszczenia się składników. Na koniec odlewamy szklankę wywaru , mieszamy ze śmietaną solą i pieprzem -przelewamy do garnka , dusimy chwilkę do zgęstnięcia sosu.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

pieczarkitania_kuchniaw_kilka_chwilmama_mnie_nauczylaśmietanasos pieczarkowy

Komentarze

Podobne przepisy

Sos kurkowo pieczarkowy

Dodane przez: Katarzyna Janeczko

Sos kurkowo pieczarkowy

Na kurki zaczyna się sezon a w...

Wigilijny sos pieczarkowy

Dodane przez: smakowisko

Wigilijny sos pieczarkowy

Ten sos zawsze gości na naszym...

Sos serowo-pieczarkowy

Dodane przez: Młoda mama

Sos serowo-pieczarkowy

Sos bardzo delikatny, aromatyczny,...

Dodane przez: PolskaGotuje

Sos pieczarkowy

sosik pieczarkowy

sos pieczarkowo-koperkowy

Dodane przez: kuchnia ani

Sos pieczarkowo-koperkowy

Pyszny sos do ziemniaków, kaszy,...

Sos pieczarkowy

Dodane przez: Marija 1958

Sos pieczarkowy

Sos ten jest bardzo prosty w wykonaniu...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE