Sos pieczarkowy

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pyszny dodatek do ziemniaków , ryżu lub kaszy i mięska :)

  • 30 min

Składniki:

  • 2 kg pieczarek
    250 ml śmietanki 30 %
    250 ml śmietany 18 %
    1 kostka pieczarkowa z nutką masła
    1 łyżka masła śmietankowego
    sól , pieprz

Sos pieczarkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • sos pieczarkowy 1. Pieczarki myjemy , obieramy , odcinamy końce. Kroimy w plasterki , wkładamy do garnka , zalewamy taką ilością wody by zakryła pieczarki-gotujemy do miękkości .
    Odlewamy wodę , zostawiamy 1/3 dodajemy kostkę pieczarkową i masło , mieszamy do rozpuszczenia się składników. Na koniec odlewamy szklankę wywaru , mieszamy ze śmietaną solą i pieprzem -przelewamy do garnka , dusimy chwilkę do zgęstnięcia sosu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy