Sorbet truskawkowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 40 min

Sorbet truskawkowy. Niskokaloryczny, pyszny i orzeźwiający deser na upalne dni. Sorbet truskawkowy z dodatkiem mięty. Prosty i szybki w przygotowaniu.

  • 2 godz. 40 min

Składniki:

  • Składniki

    truskawki 500 g
    sok z połowy cytryny
    cukier puder 2-4 łyżki lub więcej zależy od owoców
    listki mięty

Sorbet truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie

    Truskawki myję i odcinam szypułki. Wszystkie składniki miksuję na gładko blenderem. Masę przelewam do płaskiego naczynia lub pudełka po lodach. Sorbet mrożę parę godzin. W trakcie mrożenia co 30 minut masę dwa lub trzy razy mieszam i ponownie miksuję, wówczas sorbet będzie bardziej puszysty i nie zrobią się kryształki lodu.
    Masę można wyrobić w maszynce do lodów, będą jeszcze lepsze. Masę mieszaj do momentu, aż zgęstnieje, po czym włóż do zamrażarki na parę godzin.
    Smacznego,

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy