Sorbet truskawkowy

5 (146 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Wspaniale chłodzi, a więc świetnie nadaje się na upały.

Składniki:

  • ● 50 dag truskawek
    ● kieliszek soku cytrynowego
    Do dekoracji:
    ● kilka listków melisy lub mięty
    ● kilka truskawek
    ● starta skórka z cytryny
Wystaw ocenę:

5 (146 ocen)

Zobacz również:

Desery Sorbety

Sorbet truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki myjemy, dokładnie osączamy i usuwamy szypułki. Owoce miksujemy z 1/2 szklanki zimnej wody i sokiem z cytryny na jednolitą masę.
  • 2. Mus wlewamy do małych plastikowych kubeczków i wkładamy do zamrażarki na ok. 5 godzin. W tym czasie kilka razy kubeczki wyjmujemy i mieszamy mus, by nie utworzyły się w nim kryształki lodu.
  • 3. Gdy sorbet nabierze konsystencji gęstego musu, przekładamy go do pucharków. Dekorujemy.

Porady

Jeśli truskawki są kwaskowate, można dodać cukier puder lub miód i kilka kropli aromatu, np. waniliowego. Sok z cytryny możemy zastąpić pomarańczowym i posypać skórką z pomarańczy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_07-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować