Solferino

0 (0 ocen)

  • 30 min

Zupa krem błyskawiczna w przyrządzeniu!

  • 30 min

Składniki:

  • Litr wody z kostką rosołową
    kawałek jasnej części pora
    dwa ziemniaki
    mała puszka groszku
    2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
    2/3 szklanki śmietany 22%
    2 żółtka
    łyżka posiekanego koperku
    cukier
    pieprz i sól

Solferino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do wrzącej wody z rozcieńczoną kostką dodać obrany por i pokrojone ziemniaki. Gdy ziemniaki będą miękkie, dodać odcedzony groszek i przecier. Zagotować. Zdjąć z ognia i zmiksować.
  • 2. Śmietanę starannie wymieszać z żółtkami i rozprowadzić niewielką ilością zupy. Wlać do garnka i wymieszać. Rozlać do bulionówek i posypać koperkiem. Podawać z groszkiem ptysiowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy