Śnieżna wyspa

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto z borówkami, ale możną wykorzystać inne owoce, są dwie warstwy pierwsza to ciasto, druga śnieżki z galaretką. Można zrezygnować z drugiej warstwy i zrobić tylko spód ciasta np. ze śliwkami również jest pyszne.

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • • 200 g margaryny
    • 2 ½ szk. mąki pszennej
    • 1 ½ szk. cukru
    • 5 jajek
    • 4 łyżki śmietany 18 %
    • 1 łyżka octu 10%
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1 galaretka pomarańczowa
    • 2 śnieżki na mleko
    • 2 szk. mleka
    • 1 czekolada mleczna
    • 100 g Rafaelo malinowe
    • 25 dag borówek

Śnieżna wyspa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. Margarynę ucieramy mikser razem z cukrem, następnie wbijamy pojedynczo jajka, wlewamy 2 łyzki śmietany oraz ocet.
    Mąkę mieszamy razem z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do masy, cały czas ucieramy.
    Na koniec ciasto łączymy z borówkami, mieszając delikatnie łyżką i wylewamy do tortownicy 24 cm x 24 cm.
    Pieczemy w nagrzanym piekarniku 35 minut w 180°C. Po upieczeniu ciasto studzimy.
  • masa 2. Galaretkę rozpuszczamy w jednej szklance gorącej wody i studzimy do lekkiego stężenia.
    Śnieżki z mlekiem ubijamy mikserem, dodajemy galaretkę i wylewamy masę na ciasto.
  • polewa 3. Utykamy dowolnie rafaelo i polewamy polewą z rozpuszczonej czekolady z 2 łyżkami śmietany.
    Ciasto chłodzimy 1 godzinę w lodówce.
  • ciasto 4. Gotowe.
    Smacznego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy