Ciasto z borówkami, ale możną wykorzystać inne owoce, są dwie warstwy pierwsza to ciasto, druga śnieżki z galaretką. Można zrezygnować z drugiej warstwy i zrobić tylko spód ciasta np. ze śliwkami również jest pyszne.
50 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
• 200 g margaryny
• 2 ½ szk. mąki pszennej
• 1 ½ szk. cukru
• 5 jajek
• 4 łyżki śmietany 18 %
• 1 łyżka octu 10%
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1 galaretka pomarańczowa
• 2 śnieżki na mleko
• 2 szk. mleka
• 1 czekolada mleczna
• 100 g Rafaelo malinowe
• 25 dag borówek
1.Margarynę ucieramy mikser razem z cukrem, następnie wbijamy pojedynczo jajka, wlewamy 2 łyzki śmietany oraz ocet.
Mąkę mieszamy razem z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do masy, cały czas ucieramy.
Na koniec ciasto łączymy z borówkami, mieszając delikatnie łyżką i wylewamy do tortownicy 24 cm x 24 cm.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku 35 minut w 180°C. Po upieczeniu ciasto studzimy.
2.Galaretkę rozpuszczamy w jednej szklance gorącej wody i studzimy do lekkiego stężenia.
Śnieżki z mlekiem ubijamy mikserem, dodajemy galaretkę i wylewamy masę na ciasto.
3.Utykamy dowolnie rafaelo i polewamy polewą z rozpuszczonej czekolady z 2 łyżkami śmietany.
Ciasto chłodzimy 1 godzinę w lodówce.
Komentarze