Śnieżna Góra Lodowa

  • wyświetlono: 999 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

pyszny i bardzo efektywny placuszek

17157630_1132053380256607_8691225312358500210_o
  • 240min

Składniki

Biszkopt:

5 jajek
1 szklanka mąki
2/3 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1 cukier waniliowy

poncz:

1/2 szklanki kawy
kieliszek rumu lub wódki

krem I:

opakowanie kremu do karpatki
500 ml mleka
150 g masła

krem II:

250 g masła
1 szklanka cukru
1/2 szklanki wody
2 szklanki mleka w proszku + 2 łyżki
2 łyżki kakao
paczka okrągłych biszkoptów

polewa kakaowa:

150 g margaryny
2 łyżki płaskie cukru kryształu
2 łyżki mleka
2 łyżki płaskie kakao

dekoracja:

wiórki kokosowe

Sposób przygotowania przepisu:

Śnieżna Góra Lodowa

  • pieczemy biszkopt1. Biszkopt: Białka ubić z cukrem na pianę, ubijając dodawać żółtka. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajecznej i wymieszać. Przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180*C około 30 minut.
  • ponczujemy by zaraz nakładać masę 2. Biszkopt wystudzić, przekroić na dwa blaty i naponczować je.
  • przełożony biszkopt kremem w środku 3. Krem do karpatki ugotować według przepisu na opakowaniu. Wystudzić i utrzeć z masłem. Podzielić na połowę. Jedną część rozsmarować na dolnej części biszkopta i przykryć drugim biszkoptem.
  • przygotowany wierzch do układania biszkopcików 4. Rozsmarować pozostałą częścią kremu wierzch biszkoptu.
  • ułożone biszkopty 5. Przekrawamy biszkopciki na pół i układamy na wierzchu.
  • gotowe masy do polania wierzchu placka 6. Masło zagotować z wodą i cukrem. Do masy wmiksować mleko w proszku ( 2 szklanki). Masę podzielić na połowę, do jednej części dodać kakao, do drugiej jeszcze dwie łyżki mleka w proszku.
  • masy kładzione na przemian 7. Masy z mleka w proszku na przemian wlewać łyżką między biszkopty.
  • placuszek już po polaniu polewą 8. Robimy polewę z podanych składników. Rozpuszczamy je a gdy polewa przestygnie ale jest jeszcze płynna to polewamy nią wierch placka.
  • posypujemy wiórkami wierzch 9. Posypujemy całość wiórkami kokosowymi zanim placek włożymy do lodówki. Gotowe ciasto odstawić do lodówki lub w chłodne miejsce na kilka godzin do stężenia.
    Kroić w połowie biszkoptów, najlepiej dopiero po kilku godzinach, kiedy ciastka zmiękną.
  • tak się prezentuje w środku 10. Tak się prezentuje na przekroju

Porady

Dobrze się kroi nożem zamoczonym wcześniej w gorącej wodzie.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycie ciasto_ciastoBiszkopt_z_krememBiszkopty_biszkoptykrem_karpatkowy

Komentarze

Podobne przepisy

śnieżna chatka

Dodane przez: gogusia

Śnieżna chatka.

Gdy mamy ochotę na coś słodkiego,...

Tort śnieżny w przekroju. :).

Dodane przez: blackcat25

Tort śnieżny

Idealnie nadaje się na urodzinowe/imieninowe...

Dodane przez: Konto nieaktywne

Babka śnieżna

Przepis dostałam od mojej siostry...

Śnieżny puch

Dodane przez: zzewa

Śnieżny puch

Bardzo smaczne i delikatne ciasto...

Śnieżne babeczki

Dodane przez: bogusia82

Śnieżne babeczki

Pyszne kruche babeczki z bitą śmietaną,...

Śnieżny pucharek

Dodane przez: Cukiereczek

Śnieżny pucharek

Z takim deser zima nie jest straszna...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE