Śmietanowe Penne z cukinią

0 (0 ocen)

  • 20 min

Ta patelnia to siódme niebo dla smakoszy makaronowych zapiekanek w połączeniu z gęstymi sosami.

  • 20 min

Składniki:

  • makaron Penne, pół małej cukinii, 100 ml słodkiej śmietanki, 10 dag żółtego sera sól, pieprz, suszone lub świeże oregano, szczypta kurkumy oraz bazylia do dekoracji.

Śmietanowe penne z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować Al dente, odcedzić. Na patelni podsmażyć cukinie na maśle do miękkości, połączyć ze śmietanką, a następnie zetrzeć żółtego sera i całość wymieszać. Doprawić solą, pieprzem i kurkumą. Gdy wszystkie składniki będą zwartą całością i sos zgęstnieje, dodaję makaron, chwilkę mieszam by połączył się z sosem. Całość oprószam oregano i przystrajam listkiem bazylii.

Porady

Jeśli chcesz aby potrawa była mniej kaloryczna, zamiast białego makaronu ugotuj ciemny, a śmietanę zastąp jogurtem naturalnym. Będzie również pyszne.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy