Smerfne ciacho

0 (0 ocen)

  • 1 min

Przepis wymyśliłam sama

  • 1 min

Składniki:

  • Biszkopt : 5 jaj ,szklanka mąki tortowej, szklanka cukru , 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, barwnik spożywczy niebieski

    Masa : 1,5 kostki margaryny , 3/4 szkl cukru , barwnik spożywczy niebieski , cukier waniliowy , pół szklanki mąki ziemniaczanej , pół szklanki mąki tortowej , 3 szklanki mleka

    Dodatkowo : galaretki niebieskie , borówki lub jagody

Smerfne ciacho - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt : białka ubić na sztywno dodać cukier dalej ubijać. Do białek dodać wszystkie żółtka ubijajac dalej na małych obrotach dodać przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia dodać barwnik według uznania . Piec 35 min w 180°C.

    Masa budyniowa: 2 szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym . W 1 szklance mleka rozrobić mąki i wlać do gotujacego mleka . Mieszać energicznie o powstania budyniu. Wystudzic.
    Margarynę utrzeć i dodawać po 1 łyżce ostudzonego budyniu. Pod koniec dodać barwnik według uznania.

    Biszkopt wysmarowac masą ułożyć owoce i zalać galaretkami zrobionymi według przepisu na opakowaniu. Smacznego.

Porady

Dla kwasowości ciasta można do masy dodać sok z połowy cytryny oraz posmarować biszkopt dżemem.wiśniowym

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy