Smalec na wędzonym boczku

0 (0 ocen)

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Taki smalec to pyszny dodatek do świeżego chleba i kiszonego ogórka.

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 50dag wędzonego boczku
    50dag słoniny
    2 duże cebule
    5 ząbków czosnku
    1 łyżeczka kminku
    1 łyżeczka majeranku
    1 łyżeczka soli
    0,5 łyżeczki pieprzu

Smalec na wędzonym boczku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Słoninę zemleć. Cebulę, czosnek i boczek drobno posiekać. W rondku smażyć, na małym ogniu, boczek ze słoniną. Gdy wytopi się cały tłuszcz, a skwarki nabiorą złotej barwy, dorzucić cebulę i czosnek. Wsypać też przyprawy i smażyć przez 10-15 minut. Po tym czasie zdjąć z kuchenki i odstawić do wystudzenia. Chłodny smalec przełożyć dl słoików lub kamionek. Przechowywać w lodówce.

Komentarze

Podobne przepisy