Gruszki w cieśnie francuskim

0 (0 ocen)

Gruszki w cieśnie francuskim, do tego sos w czerwonego wina i mamy pyszny, niebanalny deser:). Smak rewelacyjny. To wszystko sprawia, że na pewno sięgnę jeszcze nie raz do tego przepisu.

Składniki:

  • Składniki na 3 porcje:
    • 3 dorodne gruszki
    • ½ opakowania ciasta francuskiego,
    • Jajko do smarowania,
    • 2 szklanki czerwonego wina,
    • 2 łyżki cukru białego,
    • 3 łyżki cukru trzcinowego,
    • 1/4 łyżeczki cynamonu,
    • 5-6 goździków,’

Gruszki w cieśnie francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • gotowanie 1. Wino przelewamy do garnka. Dokładamy do niego cynamon, cukier i goździki.
    Całość podgrzewamy. Między czasie obieramy gruszki. Obrane zanurzamy z winie i gotujemy około 20 minut.
  • studzenie 2. Gotowe gruszki wyjmujemy i studzimy. Wino z dodatkami dalej podgrzewamy, tak by powstał sos.
  • podział na paski 3. Ciasto francuskie dzielimy na pasy o szerokości około 0,5-0,7 cm.
  • zawijanie 4. Przygotowanymi paskami obtaczamy wokół przestudzone gruszki.
  • smarowanie jajkiem 5. Ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem. Gruszki umieszczamy na blaszce i pieczemy około 20 minut w 200°C. Gdy ciasto się zrumieni wyjmujemy je.
    Gotowe gruszki układamy na talerzykach. Wcześniej na talerze wylewamy uzyskany, sos (syrop) z wina.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy