Gruszki w cieśnie francuskim, do tego sos w czerwonego wina i mamy pyszny, niebanalny deser:). Smak rewelacyjny. To wszystko sprawia, że na pewno sięgnę jeszcze nie raz do tego przepisu.
Gruszki w cieśnie francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wino przelewamy do garnka. Dokładamy do niego cynamon, cukier i goździki.
Całość podgrzewamy. Między czasie obieramy gruszki. Obrane zanurzamy z winie i gotujemy około 20 minut.
2.Gotowe gruszki wyjmujemy i studzimy. Wino z dodatkami dalej podgrzewamy, tak by powstał sos.
3.Ciasto francuskie dzielimy na pasy o szerokości około 0,5-0,7 cm.
4.Przygotowanymi paskami obtaczamy wokół przestudzone gruszki.
5.Ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem. Gruszki umieszczamy na blaszce i pieczemy około 20 minut w 200°C. Gdy ciasto się zrumieni wyjmujemy je.
Gotowe gruszki układamy na talerzykach. Wcześniej na talerze wylewamy uzyskany, sos (syrop) z wina.
Komentarze