Smaczne i pyszne bułeczki z makiem. Zapach roznosi się po całym domu. Po wyjęciu z piekarnika nie mogłam się powstrzymać i zjadłam taka gorącą z dżemem wiśniowym.
Składniki:
300 g maki pszennej
175 ml mleka
12 g świeżych drożdży
3 łyżki cukru
1 jajko
Mak do posypania
Białko do posmarowania
Słodkie bułki z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać do miski. W osobnej miseczce rozrobić mleko, drożdże, jajko i cukier. Dokładnie wymieszać i przelać do mąki. Zagnieść na jednolitą masę. Włożyć do miski, przykryć ściereczką i poczekać do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość formować małe kule, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć i odstawić na około 40 min do podrośnięcia. Po tym czasie posmarować białkiem i posypać makiem. Piec w nagrzanym do 200*C piekarniku przez 15 minut (piec z termo obiegiem).
Komentarze