Śliwkowe racuszki

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Delikatne, miękkie racuszki z darami jesieni :) Dodałam do nich mielone orzechy laskowe oraz śliwki węgierki.

  • 15 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 150 g serka naturalnego
    1 jajko
    1 płaska łyżka cukru pudru
    2 płaskie łyżki mielonych orzechów laskowych
    4 płaskie łyżki mąki pszennej
    1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    5 śliwek węgierek
    2-3 łyżki oleju do smażenia

Śliwkowe racuszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wyłożyć serek, dodać jajko, cukier, orzechy laskowe, mąkę oraz proszek do pieczenia, wymieszać łyżką.
    Śliwki pokroić w niezbyt długie paski, dodać do ciasta, jeszcze raz wymieszać.
    Smażyć z obu stron na przykręconym palniku.

Porady

Do racuszków można dodać również mielone orzechy włoskie lub całkowicie je pominąć.

Komentarze

Podobne przepisy