Śledzik z majerankiem

0 (0 ocen)

Tradycyjny śledź ubrany w aromatyczny majeranek, pachnący czosnkiem i świeżą cytryną.

Składniki:

  • tacka śledzi w oleju a la matias
    majeranek suszony
    kilka ząbków czosnku
    cytryna
    olej

Śledzik z majerankiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śledzie odsączyć z oleju. Płaty obficie posypać majerankiem, pokroić na mniejsze części. Układać w salaterce, każdą warstwę skropić sokiem z cytryny i obłożyć czosnkiem przeciśniętym przez praskę (ja zużywam ok 2-3 ząbki), całość zalać olejem. Odstawić najlepiej na noc żeby śledziki smaku nabrały.

Porady

Jeżeli zabraknie cytryny, posypuję śledzie szczyptą kwasku cytrynowego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy