śledzik z jabłkiem i majerankiem

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Za śledziami specjalnie nie przepadam ale te choć zrobione z tego co akurat miałam pod ręką wyjątkowo mi smakowały. Spasowało mi połączenie słonego śledzia z orzeźwiającym jabłkiem. Idealnie te smaki do siebie pasowały. W ciągu tygodnia zrobiłam je dwa razy więc musiały być dobre;)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 filety śledziowe a'la matias
    kwaśne twarde jabłko
    2 ogórki konserwowe
    1/2 czerwonej cebuli
    szczypiorek
    1/2 szklanki oleju
    majeranek
    szczypta cukru
    szczypta pieprzu
    ząbek czosnku
    łyżeczka soku z cyrtyny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ryba Przystawki

Śledzik z jabłkiem i majerankiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śledzie namoczyć w wodzie na około 2 godziny, w międzyczasie kilkakrotnie wymieniając wodę. Odsączyć i pokroić na mniejsze kawałki. Jabłko i ogórki pokroić w drobną kostkę. Szczypiorek i cebulę posiekać. Czosnek zetrzeć na drobnych oczkach, wymieszać z olejem. Dodać majeranek, cukier, pieprz i sok z cytryny, wymieszać. Wszystkie składniki dodać do śledzi, wymieszać i w zamkniętym naczyniu wstawić do lodówki na m.in jedną noc. Można przygotować 3-4 dni przed podaniem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować