Śledzie z jabłkiem i cebulką

0 (0 ocen)

  • 45 min

Mają delikatny, orzeźwiający smak.

  • 45 min

Składniki:

  • 4 solone filety śledziowe
    1 jabłko
    1 cebula
    1 ogórek konserwowy lub kiszony
    sok z 1/2 cytryny
    pieprz, sól
    3 łyżki majonezu
    3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego

Śledzie z jabłkiem i cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety śledziowe wymoczyć w zimnej wodzie, osuszyć i pokroić w paseczki. Jabłko obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę drobno posiekać. Starte jabłko wymieszać z cebulą i skropić sokiem wyciśniętym z połówki cytryny. Wymieszać i wstawić na ok. pół godziny do lodówki.
  • 2. Ogórka pokroić w półplasterki. Śledzia, ogórki i jabłko z cebulą wymieszać razem. Jogurt połączyć z majonezem i dodać do śledzi. Wszystko delikatnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Schłodzić przed podaniem.

Komentarze

Podobne przepisy