Śledzie Al'a Milanówek, Śledzie w sosie pomidorowym

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 5 osób

Pyszne, proste śledziki w sam raz na święta . Są już gotowe po 2-3 dniach.

  • 40 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • 50 dag filetów śledziowych z wiaderka ( solonych)
    30 dag cebuli
    2 łyżki cukru
    1/3 szklanki oleju
    1/4 szklanki octu
    5 łyżek koncentratu pomidorowego
    3 ziarenka ziela angielskiego
    3 łyżeczki ziarenek gorczycy
    2 liście laurowe

Śledzie al'a milanówek, śledzie w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śledzie wymoczyć w wodzie ok 3 godziny. Następnie osuszyć i pokroić na kawałki.
  • 2. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić w garnku na rozgrzanym oleju. Dodać cukier i chwilę smażyć. Cały czas mieszając, dodać ocet, liście, ziele oraz koncentrat pomidorowy. Całość poddusić kilka minut. Zdjąć z ognia, dodać gorczycę i dokładnie wymieszać. Przygotowany sos odstawić do wystudzenia.
    W słoiku/ glinianym garnku układać na przemian warstwami sos i śledzie. Zamknąć i odstawić do lodówki na 2-3 dni. Smacznego :)

Komentarze

Podobne przepisy