Śledź z majerankiem

0 (0 ocen)

Polecam delikatnego w smaku śledzia z majerankiem. Warto go mieć w lodówce przygotowanego wcześniej, a gdy najdzie ochota na śledzika to będzie jak znalazł.

Składniki:

  • 6 płatów śledziowych małosolnych
    3 średnie cebule
    3 ząbki czosnku
    2 łyżki majeranku
    2 liście laurowe
    5 ziaren ziela angielskiego
    sok z 1 cytryny
    olej rzepakowy lub pół na pół z lnianym
    1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego lub czarnego

Śledź z majerankiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śledzie wymoczyć (jeśli są mocno słone), osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w kawałki o szerokości ok.3 cm.
  • 2. Cebulę pokroić w drobną kostkę (można przelać wrzątkiem to będzie lżejsza na wątrobę), czosnek drobno posiekać.
  • 3. Wszystko wymieszać dodając pozostałe składniki. Potrzebna ilości oleju wychodzi w trakcie przygotowania (około 1/2 - 3/4 szklanki).
  • 4. Część oleju dodać mieszając, następnie przełożyć do słoika i lekko docisnąć, ewentualnie dodać oleju, aby śledź był pokryty. Polecam zrobienie z 1/2 oleju rzepakowego i 1/2 oleju lnianego, mają wtedy fajny smak i kolor.
  • 5. Oczywiście śledzik lubi postać 1 - 2 dni w lodówce, ale są dobre nawet już po 2 godzinach.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy