Polecam delikatnego w smaku śledzia z majerankiem. Warto go mieć w lodówce przygotowanego wcześniej, a gdy najdzie ochota na śledzika to będzie jak znalazł.
Składniki:
6 płatów śledziowych małosolnych
3 średnie cebule
3 ząbki czosnku
2 łyżki majeranku
2 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
sok z 1 cytryny
olej rzepakowy lub pół na pół z lnianym
1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego lub czarnego
Śledź z majerankiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śledzie wymoczyć (jeśli są mocno słone), osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w kawałki o szerokości ok.3 cm.
2. Cebulę pokroić w drobną kostkę (można przelać wrzątkiem to będzie lżejsza na wątrobę), czosnek drobno posiekać.
3. Wszystko wymieszać dodając pozostałe składniki. Potrzebna ilości oleju wychodzi w trakcie przygotowania (około 1/2 - 3/4 szklanki).
4.Część oleju dodać mieszając, następnie przełożyć do słoika i lekko docisnąć, ewentualnie dodać oleju, aby śledź był pokryty. Polecam zrobienie z 1/2 oleju rzepakowego i 1/2 oleju lnianego, mają wtedy fajny smak i kolor.
5.Oczywiście śledzik lubi postać 1 - 2 dni w lodówce, ale są dobre nawet już po 2 godzinach.
Komentarze