Sernik wiedeński

  • wyświetlono: 402 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Kolejny przepis z zapisków sprzed kilkudziesięciu lat. Pyszny ,prosty w przygotowaniu sernik zadowoli każde podniebienie.

DSC_1166
  • 120min

Składniki

500 g tłustego twarogu
7 jajek
1/2 szklanki cukru
cukier waniliowy
3 łyżki masła
2 czubate łyżki mąki
1/2 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej
1/2 szklanki rodzynek
tarta skórka z cytryny

Sposób przygotowania przepisu:

Sernik wiedeński

  • 1. Ser mielimy 2 razy i ucieramy wraz z żółtkami na puszystą masę. Dodajemy skórkę z cytryny.
    Białka z cukrem i cukrem waniliowym ubijamy na sztywną pianę ,łączymy z masą serową. Wlewamy rozpuszczone ,ostudzone masło ,dodajemy rodzynki ,skórkę pomarańczową i przesianą przez sito mąkę ,delikatnie mieszamy. Przelewamy do tortownicy (26 cm) i pieczemy w temperaturze 160°C przez około 90 minut.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zycieszkola_babci

Komentarze

Podobne przepisy

image-1gr8tpa

Dodane przez: Alex M

Sernik wiedeński

Prosty sernik. Delikatny i łagodny...

sernik wiedeński

Dodane przez: Cynamonowy Pył

Sernik Wiedeński

Sernik ten jest pyszny , miękki...

Sernik wiedeński z brzoskwiniami

Dodane przez: alaaa

Sernik wiedeński z brzoskwiniami

Ten sernik wiedeński z brzoskwiniami...

sernik wiedeński

Dodane przez: edytakkk

Sernik wiedeński

Przepis idealny, bardzo szybki...

sernik

Dodane przez: czekoladka

Sernik wiedeński

Sernik przypomina mi smaki mojego...

sernik

Dodane przez: nagazie

SERNIK WIEDEŃSKI NA QUARK'U

Pyszny sernik który nigdy nie opada...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE