Sernik jagodowy

0 (0 ocen)

Pyszny, delikatny sernik z aksamitną pianką i świeżymi jagodami. Zachwyca smakiem i fioletowym kolorem.

Składniki:



  • SPÓD:
    3/4 szklanki mąki pszennej
    50g masła
    1 łyżka zimnej wody
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki cukru
    1 żółtko
    szczypta soli
    MASA SERNIKOWA:
    500g sera białego
    1/2 szklanki cukru
    200g jagód
    1/4 szklanki śmietanki 30%
    1 jajko
    2 żółtka
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    ŚMIETANKOWA PIANKA:
    200g śmietanki 30%
    200g jogurtu greckiego
    1 kopiasta łyżeczka żelatyny
    1łyżka cukru pudru
    1/2 szklanki jagód

Sernik jagodowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-01aonve 1. Mąkę posiekać z zimnym masłem, solą, cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać wodę i żółtko. Szybko zagnieść. Wylepić dno formy. Piec w 190*C przez 15min.
  • image-22coj4t 2. Zmielony twaróg zmiksować ze śmietanką, cukrem jajkami i mąką ziemniaczaną. Jagody zmiksować (można dodać trochę śmietanki, żeby lepiej się rozdrobniły) przetrzeć przez sito i wlać do masy serowej. Dokładnie wymieszać. Wylać na podpieczony spód i piec przez 50min w 170*C. Sernik wystudzić.
  • image-1pcegx0 3. Żelatynę namoczyć w minimalnej ilości wody, a kiedy napęcznieje rozpuścić. Zimną śmietankę ubić na sztywno dodając cukier puder. Gęsty jogurt powinien mieć temperaturę pokojowa. Wlać cienkim strumyczkiem ostudzoną żelatynę mieszając trzepaczką. Jogurt połączyć z ubitą śmietanką. Wylać na ostudzony sernik. Kiedy zesztywnieje wyłożyć jagody. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy