Sernik cytrynowy

0 (0 ocen)

  • 60 min

Przepyszny sernik, który z powodzeniem zastąpi nawet urodzinowy tort.

  • 60 min

Składniki:

  • spód:
    pół kostki masła
    3 płaty wafli tortowych
    ser:
    700g białego półtłustego sera
    4 jaja
    1,5 szkl cukru
    3 łyżeczki esencji waniliowej
    2 łyżki soku z cytryny
    polewa:
    400g gęstej śmietany
    8 łyżek cukru
    4 łyżki soku z cytryny
    2 łyżeczki esencji cytrynowej

    1. Spód: Masło roztopić i wymieszać z pokruszonymi waflami. Wyłożyć dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i mocno docisnąć. Wstawić do lodówki na 15 min
    2. Ser: Ser dokładnie zmiksować a następnie dodać pozostałe składniki i całość wylać na spód z wafli. Piec w piekarniku ok 40 min w temp 180 stopni.
    3. Polewa: Składniki na polewę połączyć i wylać bardzo delikatnie na lekko ostudzony sernik. Wstawić do piekarnika na ok 5 -10 min aby cukier się rozpuścił.
    4. Po wystudzeniu wstawić do lodówki.

Sernik cytrynowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • sernik cytrynowy 1. 1. Masło roztopić i wymieszać z pokruszonymi waflami. Wyłożyć dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i mocno docisnąć. Wstawić do lodówki na 15 min
    2. Składniki na ser zmiksować na jednolita masę i wylać na spód z wafli. Piec ok 40 min w temp 180 stopni.
    3. Składniki na polewę wymieszać i wylać bardzo delikatnie na lekko ostudzony sernik sernik. Wstawić do piekarnika na ok 5 -10 min żeby cukier się rozpuścił.
    4. Po wystudzeniu wstawić do lodówki.

Porady

Można podawać z gorącym sosem malinowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy