Serniczki z malinami w kruchym cieście

0 (0 ocen)

  • 45 min

Polecam.

  • 45 min

Składniki:

  • Ciasto kruche:

    -300 g mąki pszennej

    -100 g cukru

    -2 żółtka

    -skórka otarta z połowy cytryny

    -160 g margaryny



    Ciasto serowe:

    -250 g twarogu półtłustego

    -budyń malinowy z cukrem

    -150 g cukru

    -2 żółtka

    -3 białka

    -3/4 szklanki malin



    Ponadto:

    maliny
    cukier puder


Serniczki z malinami w kruchym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.


    1.Mąkę przesiać ,dodać pozostałe składniki ciasta kruchego.Posiekać nożem a następnie szybko zagnieść ciasto ,zawinąć w folię i schłodzić w lodówce
    .
    2.Ciasto cienko rozwałkować.Wykroić krążki o śr.9 cm.Ciastem wylepić( dno oraz boki) wysokie natłuszczone foremki o śr.7 cm.Nakłuć widelcem.

    3.Ser zmielić dwukrotnie.Żółtka dokładnie utrzeć z cukrem,serem i budyniem.Dodać pianę ubitą z białek oraz maliny.Delikatnie połączyć drewnianą łyżką.Masą napełnić foremki.Na wierzch rozłożyć po 3-4 maliny.

    4.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp.180 st.C przez około 40 minut.
    .
    5.Po upieczeniu obsypać cukrem pudrem

Komentarze

Podobne przepisy