Schabowe w sosie chrzanowym

0 (0 ocen)

Dla tych, którym zwyczajne schabowe już się znudziły

Składniki:

  • 2 kotlety schabowe z kością
    100 g chrzanu ze słoika
    200 ml śmietanki 30 %
    2 łyżki włoszczyzny w słupkach
    1 kostka rosołowa
    2 łyżki maki pszennej
    sól i pieprz
    natka pietruszki
    1 kostka rosołowa
    olej do smażenia
    200 ml wody

Schabowe w sosie chrzanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Schabowe w sosie chrzanowym 1. Kotlety umyć osuszyć i rozbić tłuczkiem do mięsa
  • Schabowe w sosie chrzanowym 2. Następnie posypać je z obu stron solą i pieprzem i obtoczyć w mące
  • Schabowe w sosie chrzanowym 3. Kotlety obsmażyć na rozgrzanym oleju na złoto
  • Schabowe w sosie chrzanowym 4. Podsmażone kotlety podlać wodą, dodać włoszczyznę i kostkę rosołową. Dusić pod przykryciem, a następnie odparować wodę.
  • Schabowe w sosie chrzanowym 5. Na patelnię wlać śmietankę i chrzan, zagotować, ewentualnie doprawić. podawać posypane natką pietruszki z ziemniakami bądź ryżem. Smacznego!

Porady

Ważne aby użyć schabu z kością- sos dzięki temu ma więcej smaku i aromatu.

Komentarze

Podobne przepisy