Schab duszony z warzywami w sosie chrzanowym

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Takie zestawienie mięsa i warzyw w jednym garnku na pewno każdy lubi, bo jest prawie całe drugie danie , mięso jest bardziej aromatyczne a i np. marchewka też fajnie smakuje.

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 kotlety ze schabu z kością +mąka do obtoczenia
    smalec do smażenia
    1 duża cebula pokrojona w piórka
    2 marchewki pokrojone w mniejsze kawałki
    1 mała pietruszka i kawałek selera w całości
    2 listki laurowe + 4 ziarenka ziela angielskiego + 2 ząbki czosnku posiekanego
    sól, pieprz do smaku
    1 łyżka chrzanu tartego
    150 ml śmietanki 18 % UHT + 1 płaska łyżka mąki do zagęszczenia

Schab duszony z warzywami w sosie chrzanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kotlety przyprawić solą i pieprzem mielonym, obtoczyć lekko w mące i przyrumienić na gorącym tłuszczu, wstawić do płaskiego garnka.
    Dodać obrane i pokrojone warzywa i przyprawy, zalać wodą aby tylko przykryło, wstawić do gotowania na najmniejszym płomieniu, gotować do momentu aż składniki będą w miarę miękkie.
    Z gotowego wywaru wyjąć pietruszkę i seler, śmietankę rozprowadzić z mąką na gładką papkę, dodać chrzan i dodać do sosu.
    Posypać zieleniną :)

Porady

W ten sam sposób można zrobić sos musztardowy, zastępując chrzan musztardą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy