REKLAMA

Sałatka z botwinką i kurczakiem

wyświetlono: 669 | dodany do książki kucharskiej: 0 | polecenia: 0

Do sałatek najczęściej używam czerwonej sałaty, ponieważ uważam, że jest intensywniejsza w smaku i znacznie dłużej zachowuje świeżość.

opublikowany: 25.06.2013 oryginalny autor: Elżbieta Potyraj, Krasne
Udostępnij Pinterest
  • 25 min

Składniki:

  • ● mała główka czerwonej sałaty
    ● 10 dag botwiny
    ● 1/3 szkl. rzeżuchy
    ● 25 dag fileta z kurczaka
    ● sól, pieprz
    ● olej
    Sos:
    ● 2 łyżki octu
    ● łyżeczka miodu
    ● 2 łyżki śmietany 22-proc.
    ● łyżeczka musztardy francuskiej
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy sos:
    ocet mieszamy z miodem,
    śmietaną i musztardą.
    Doprawiamy
    solą i pieprzem. Dodajemy
    4 łyżki oleju.
    Mieszamy.
  • 2. Liście sałaty
    i botwiny myjemy
    i osuszamy. Sałatę
    rwiemy na kawałki,
    botwinę kroimy w cienkie paseczki. Rzeżuchę
    siekamy. Wszystkie liście mieszamy
    i polewamy sosem.
  • 3. Mięso oprószamy solą i pieprzem.
    Smażymy na rozgrzanym
    oleju po 4 minuty z obu
    stron. Lekko studzimy, kroimy
    i układamy na liściach.

Notka redakcyjna

PP_06-2012
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: natalia2004 natalia2004

Makaron z kurczakiem i botwinką

Pyszny sposób na wykorzystanie liści botwinki.

kategoria: botwinka dania z makaronem makaron z kurczakiem opublikowany: 10.06.2015 | wyświetlono: 542 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: monika016 monika016

Sałatka z botwinką i boczkiem

Świetny sposób na wykorzystanie sezonowej botwinki.

kategoria: botwinka Sałatki opublikowany: 03.10.2015 | wyświetlono: 249 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE