Ryż słodko-kwaśny z klopsikami i kalafiorem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przyprawiamy mięso solą, pieprzem, 1/2 łyżeczki curry. Formujemy kulki i smażymy na oleju. Osączamy na ręczniku papierowym.
Na sos cebulę siekamy w kosteczkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Pozostałe warzywa kroimy w tak zwaną zapałkę. Przesmażamy na oleju surowe warzywa, podlewamy 1 szklanką wody, dusimy do miękkości. Dodajemy paprykę, doprawiamy solą, pieprzem, curry, sosem sojowym. Rozprowadzamy skrobię w 3/4 szklanki wody, zagęszczamy sos. Umieszczamy w nim klopsy.
Gotujemy kalafior w wodzie lub na parze. Przesmażamy bułkę tartą na margarynie. Nakładamy na kalafior.
Gotujemy ryż al dente, dodajemy kilka łyżek sosu bez warzyw, delikatnie mieszamy. Podajemy z kompotem jabłkowym lub sokiem z ananasa.
Porady
Aby uzyskać żółty kolor ryżu należy dodać do wody curry lub barwniki spożywcze.
Komentarze