Sos słodko-kwaśny z ananasem

4.45 (164 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób

Żaden sklepowy mu nie dorówna...

  • 60 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • 3kg pomidorów
    1 kg cebuli
    2 szt papryki czerwonej
    1 szt papryki żółtej
    1 duża puszka ananasów w kawałkach
    5 ząbków czosnku1,5 szkl cukru
    1 szkl octu
    1 łyżka papryki sypkiej słodkiej
    1 łyżeczka ostrej papryki
    szczypta mielonego pieprzu
    2 łyżki soli
    2 łyżki musztardy
    1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 puszka kukurydzy
Wystaw ocenę:

4.45 (164 ocen)

Zobacz również:

Sosy Dodatki Wędliny

Sos słodko-kwaśny z ananasem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • sos słodko-kwaśny z ananasem 1. Pomidory obrać ze skórki, rozgotować i zmiksować. Paprykę pokroić w kostkę a cebulę w piórka. Czosnek przecisną przez praskę. Wszystko połączyć i gotować na wolnym ogniu przez 20 min. Ananasy dokładnie odsączyć, sok zostawić. Ananasy dodać do pomidorów z papryką. Dołożyć sól, cukier, przyprawy i musztardę. Wlać ocet i gotować do miękkości składników. Odlać 1 szkl. soku z ananasa i rozmieszać w nim mąkę ziemniaczaną. Wlać do sosu i gotować 15 min. cały czas mieszając. Wrzący sos wlewać do słoiczków i wystudzić odwrócone do góry dnem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ananas Kukurydza Papryka Wędlina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Azjatycka Gotowanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować