Ryba zapiekana z warzywami

4.48 (149 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Dobra na obiad z ziemniakami, a z pieczywem na kolację.

Składniki:

  • ● 50 dag filetów z dorsza
    ● 2 marchewki
    ● por
    ● 10 dag żółtego sera
    ● 2 jajka
    ● 150 ml kwaśnej śmietany
    ● 150 ml mleka
    ● zioła prowansalskie
    ● czosnek granulowany
    ● posiekany koperek
    ● sól
    ● pieprz
    ● olej do smażenia
    ● mąka do panierowania
Wystaw ocenę:

4.48 (149 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ryba zapiekana z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rybę myjemy i osuszamy.
    Oprószamy solą, pieprzem,
    czosnkiem i ziołami. Wstawiamy na kilka godzin do
    lodówki. Następnie panierujemy
    w mące i smażymy na
    rozgrzanym oleju.
  • 2. Marchewki obieramy, myjemy
    i kroimy w talarki. Pora
    oczyszczamy i myjemy. Kroimy
    w talarki i z marchewką
    podsmażamy na rozgrzanym
    oleju. Podlewamy małą
    ilością wody. Dusimy 10 minut.
    Doprawiamy solą i pieprzem
    do smaku. Następnie
    przekładamy do naczynia żaroodpornego.
    Na warzywa
    wykładamy rybę.
  • 3. Ser ścieramy na tarce
    o dużych oczkach. Mieszamy
    ze śmietaną, mlekiem,
    rozkłóconymi jajkami oraz
    z koperkiem. Zalewamy rybę. Zapiekamy ok. 15 minut
    w piekarniku rozgrzanym do
    temperatury 180 °C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_02-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować