Róże karnawałowe z malinowym oczkiem

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Są bardziej pracochłonne od faworków, ale za to jakie efektowne.

  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka: 125 gramów
    - żółtka (małe): 2 sztuki
    - śmietana (kwaśna): 1 łyżka
    - rum: 2 łyżki
    - sól: 1 szczypta

    - cukier (puder): 2 łyżki
    - konfitury (malinowe): 2 łyżki

Róże karnawałowe z malinowym oczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieść ciasto i wstawić je na 1 godzinę do lodówki.
  • 2. Następnie cienko rozwałkować, bardzo delikatnie podsypując mąką. Z ciasta wycinać kółka o średnicy: 3,5 cm, 5 cm i 6,5 cm. Każdy krążek naciąć w kilku miejscach tworząc pałatki róży. Układać po 3 krążki - od największego do najmniejszego - przyciskając w środku palcem, aby się zlepiły.
  • 3. Wkładać do rozgrzanego oleju najmniejszym krążkiem do spodu i smażyć na złoty kolor, po chwili przewracając je na druga stronę. Zimne ciastka posypać cukrem pudrem i udekorować konfiturami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy