Róże karnawałowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Piękna ciesząca oko oraz podniebienie odmiana tradycyjnych faworków. Prezentują się cudownie na karnawałowym i nie tylko stole.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • - 330 g mąki pszennej typ 650
    - 4 żółtka
    - 1 jajko
    - 5 łyżek śmietany 18% (gęstej)
    - 1 łyżka spirytusu
    - 1 łyżeczka cukru pudru
    - szczypta soli

    - Do smażenia: 0,5 l oleju
    - Do dekoracji: konfitura wiśniowa lub czereśnie oraz cukier puder

Róże karnawałowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do dużej miski przesiewamy mąkę a następnie robimy dołek i wbijamy żółtka oraz jedno jajko. Następnie zagarniamy do środka mąkę.
  • 2. Dodajemy pozostałe składniki: śmietanę, spirytus, sól oraz cukier puder. Wszystko razem wyrabiamy ok 10-15 min do momentu aż ciasto przestaje nam się lepić do rąk. W razie potrzeby podsypujemy mąką. Formujemy kulkę i ciasto odstawiamy do lodówki na 30 min.
  • image-02xm7l9 3. Dodajemy pozostałe składniki: śmietanę, spirytus, sól oraz cukier puder. Wszystko razem wyrabiamy ok 10-15 min do momentu aż ciasto przestaje nam się lepić do rąk. W razie potrzeby podsypujemy mąką. Formujemy kulkę i ciasto odstawiamy do lodówki na 30 min.
  • image-06hqt4p 4. Na wysokiej patelni rozgrzewamy olej do temperatury 180 stopni a następnie smażymy nasze róże. Najpierw od strony mniejszego kółka, po zarumienieniu wykałaczką obsmażamy z drugiej strony.
  • image-0h1ueyd 5. Kiedy nasze róże przestygną posypujemy je cukrem pudrem i dodajemy konfiturę wiśniową bądź czereśnie letnie czy też ze słoiczka w zalewie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy